Lyhyt tulostusopas vasta-alkajalle

Teksti: Martin Björk julkaistu: 2 helmikuuta 2024 ( AI KONEKÄÄNNNÖS, alkuperäkieli Ruotsi)

Lyhyt aloitusopas FDM-tulostimille

Tässä tekstissä yritämme selventää eri käsitteitä, termejä ja tekniikoita, jotka ovat markkinoilla tänään.

Nimiä ja tekniikoita on paljon, mutta se ei ole niin monimutkaista kuin miltä se kuulostaa – suurin osa niistä on melko samanlaisia.

Aloitetaan koneista, jotka käyttävät muovilankaa, eli suurimmasta osasta tulostimia. Nämä tulostimet ovat myös helpoimpia käyttää, ne haisevat vähemmän käytön aikana ja voivat oikealla materiaalilla ja tiedolla tuottaa upeita tulosteita. Joitakin suosituimpia tulostimia tällä hetkellä valmistavat tunnetut Bambu Lab ja Creality.

Joihinkin lyhenteisiin, joihin tulet törmäämään etsiessäsi tulostinta, kuuluvat:

  • FFF (Fused Filament Fabrication)
  • FDM (Fused Deposition Modeling)
  • LPD (Layer Plastic Deposition)

Yllä mainituilla tekniikoilla on eri nimiä, mutta ne tekevät itse asiassa samaa asiaa, ja siihen keskitymme nyt tarkemmin. Tulostin ottaa kiinteän muovilangan, sulattaa sen ja asettaa sen rakennuslevylle, helppoa, eikö? Mutta aloitetaan alusta, ja jos haluat tietää lisää eri tulostimista, älä epäröi ottaa yhteyttä 3D Primaan, joka auttaa sinua löytämään oikean.

"Entä jos haluan piirtää jotain itse? Onko se vaikeaa?"

Ensimmäinen askel on itse objekti, jonka haluat tulostaa. Voit joko luoda sen itse tai ladata valmiin objektin. 3D-piirtämisen aloittaminen on itse asiassa helpompaa kuin voisi luulla.

Esimerkkejä ohjelmista, joilla voi suunnitella itse, ovat:

  • 3D Builder
  • Fusion 360
  • Blender
  • SketchUp

"Okei, mutta mistä löydän jotain tulostettavaa, jos en halua/osaa piirtää itse?"

Jos et ole kiinnostunut piirtämään itse ja haluat vain aloittaa nopeasti, on olemassa sivustoja, joilla on jo kymmeniä tuhansia erilaisia objekteja, jotka ovat ilmaisia ladata ja vapaita tulostaa. Joitakin näistä ovat:

  • Thingiverse
  • MyMiniFactory

Kun sinulla on valmis malli, joko itse tehty tai ladattu, on aika avata se valmisteluohjelmassa, niin sanotussa slicer-ohjelmassa. Tämä ohjelmisto tulee aina tulostimen mukana, joten sinun ei tarvitse ostaa tai ladata sitä itse. Slicerissa valmistelet tulosteesi aivan kuten tekisit, jos tulostat valokuvan tavallisella tulostimella. Määrität tarkkuuden, nopeuden jne. Aivan kuten tavallisessa tulostimessa, mitä korkeampi resoluutio, sitä kauemmin tulostaminen kestää.

Mitä slicer tekee, on se, että se jakaa tai leikkaa objektin ohuiksi kerroksiksi. Kun siirrät tiedoston tulostimeen (yleensä muistikortin avulla), tulostin yksinkertaisesti yhdistää kaikki nämä kerrokset uudelleen, jotta objekti tulostuu kokonaan.

Tulostuksessa käytettyä muovia kutsutaan filamentiksi, ja sitä on saatavana monenlaisista materiaaleista. 3D Prima tarjoaa erittäin laajan valikoiman erilaisia filamenttityyppejä. Prima Creatorin filamentit ovat erittäin suosittuja, koska niiden avulla saadaan erittäin korkeaa laatua kohtuulliseen hintaan.

Yleisin filamentti on PLA, ja sitä käytetäänkin tässä esimerkissä. Filamentti toimitetaan eripainoisina rullina. Ladataan filamentti tulostimeen ja asetetaan oikea lämpötila valmisteluohjelmassa.

Tulostin asettaa sitten pieniä "nauhoja" erittäin suurella tarkkuudella rakennuslevylle. Nämä pienet nauhat asetetaan toistensa päälle, ja tällä hetkellä materiaali on erittäin kuumaa – PLA

noin 210°C. Nämä filamenttikerrokset pysyvät yhdessä kuumuuden ansiosta, ja kun tulostus jäähtyy, syntyy tiivis, vahva ja kaunis pinta.Itse rakennuspinta voi koostua eri materiaaleista, ja nykyään yleisin on PEI, jossa on hieman karheampi pinta, mikä parantaa tulosteen kiinnittymistä ja pitää sen paikoillaan. Kun tulostus on valmis ja jäähtynyt, PEI

ä on vielä yksi etu: tuloste on erittäin helppo poistaa levyltä. Aiemmin oli yleistä, että tarvittiin paljon voimaa ja jonkinlainen työkalu, mikä usein rikkoi itse tulosteen.Jos haluat tuntea olosi erityisen varmaksi, voit käyttää jotain verkkokaupasta löytyvistä erilaisista kiinnitysmateriaaleista. Niitä on eri versioita sen mukaan, mitä materiaalia tulostat. Tavallisille vakiomateriaaleille PrimaFix toimii täydellisesti. Levitä ohut kerros rakennuslevylle, ja se toimii suojaavana kerroksena rakennuslevyn ja tulosteen välillä – tuloste kiinnittyy paremmin ja on helpompi poistaa.

Jos käytät muita tulostusmateriaaleja, kuten esimerkiksi nylonia, on parasta käyttää tarkoitukseen sopivaa vaihtoehtoa. Magigoo on yksi johtavista valmistajista tässä.

Seuraavassa osassa selitämme tarkemmin, miten hartsitulostimet toimivat.

Onnea tulostushommiin! Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon 040-684 97 90 tai sähköpostitse info@3dprima.com, niin autamme sinua.

;CNC & LaserEngraving