We are currently experiencing delays at our warehouse. Please allow 1-2 extra working days for delivery.

Mikä on 3D tulostin ja mitä se tekee?

Tässä tekstissä selvennämme joitakin erilaisia käsitteitä, termejä ja tekniikoita.

On paljon eri nimiä ja tekniikoita, mutta lopulta 3D tulostaminen ei ole niin monimutkaista kuin se kuulostaa - suurin osa tekniikoista ovat melko samanlaisia.

Aloitetaan muovilangalla eli filamentilla toimivista laitteista, eli enemmistöstä tulostimista. Nämä tulostimet ovat myös helpoimpia käsitellä, niistä lähtee vähemmän päästöjä tulostuksen aikana ja oikean materiaalin/osaamisen kanssa ne voivat luoda upeita tulosteita.

Muutamia esimerkkejä lyhenteistä, joita saatat kohdata etsiessäsi tulostinta, ovat

  • FFF (Fused Filament Fabrication)
  • FDM (Fused Deposition Modeling)
  • LPD (Layer Plastic Deposition)

Yllä mainitut tekniikat ovat eri nimisiä, mutta ne tekevät itse asiassa saman asian. Filamenttitulostin ottaa kiinteän muovilangan, sulattaa sen ja tulostaa sen rakennusalustalle, yksinkertaista, eikö totta? Mutta aloitetaan alusta, ja jos haluat tietää enemmän erilaisista tulostimista, voit katsoa välilehdeltä "Mitä on 3D tulostus".


"Haluan luoda oman 3D mallin, onko se vaikeaa?"

Ensimmäinen vaihe on itse kohde, jonka haluat tulostaa. Voit joko luoda sen itse tai ladata valmiin kohteen. 3Dmallintaminen ja aloittaminen on itse asiassa helpompaa kuin voi kuvitella.
Esimerkkejä ohjelmistoista 3D mallinnukseen:

"Mutta mitä jos en halua itse luoda mallia?"

Jos et ole kiinnostunut suunnittelusta ja mallinnuksesta itse ja haluat vain päästä nopeasti alkuun, on olemassa sivustoja, joilla on jo kymmeniätuhansia erilaisia ​​kohteita valmiina ladata ja tulostaa ilmaiseksi. Esimerkiksi:

Kun sinulla on valmis malli, joko itse luotu tai ladattu, on aika avata se valmistusohjelmistossa eli niin kutsutussa slicerissä. Tämä ohjelmisto toimitetaan tulostimen mukana tai löytyy ladattavaksi valmistajan sivuilta, joten sinun ei tarvitse sitä erikseen.

Slicerissä valmistelet tulosteesi, aivan kuten tekisit, jos tulostaisit valokuvan tavallisella tulostimella. Määrität resoluution, nopeuden jne. Samoin kuin tavallisessa tulostimessa, tulostaminen kestää kauemmin, mitä korkeammalla resoluutiolla tulostat.

Slicerin tehtävänä on pilkkoa, eli viipaloida, objekti ohuiksi kerroksiksi. Kun siirrät tiedoston sitten tulostimelle (yleensä muistikortin tai pilvipalvelun avulla), tulostimen tehtävänä on yksinkertaisesti koota kaikki nämä kerrokset yhteen, jotta objekti tulostuu kokonaisena.

FDM tulostimessa käytetty muovi on nimeltään filamentti, ja sitä on saatavana monissa eri materiaaleissa ja väreissä. Voit lukea lisää filamentista filamenttioppaastamme, jos haluat syventää tietämystäsi.

Yleisin filamenttitulostimen materiaali on PLA, ja sitä käytetään myös tässä esimerkkinä. Filamentti toimitetaan eri kokoisissa rullissa, joita kustustaan englanniksi nimellä spool. Yleisin käytettävä filamentin paksuus on 1,75mm. Filamentti ladataan tulostimeen ja sliceriin asetetut asetukset ketovat tulostimelle mm oikean lämpotilan filamentille.

Tulostin kuumentaa filamentin ( noin 210°C PLA) ja pursottaa sitten ohuita kerroksia erittäin suurella tarkkuudella tulostusalustalle. Uusi, lämmin kerros sulaa osittaen yhteen vanhaan kerrokseen ja näin muodostuu kiinteä pinta. Kun tuloste jäähtyy, siitä muodostuu tiivis, vahva ja kaunis pinta.

;CNC & LaserEngraving